Vecht jij, Vlucht jij, of beVries jij als het een beetje spannend wordt? - STERK naar je WERK

Vecht jij, Vlucht jij, of beVries jij als het een beetje spannend wordt?

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Gisteren had ik het vierde coachgesprek met Ed, een ICT medewerker bij een grote organisatie. Ik startte het gesprek met de vraag ‘hoe gaat het met je?’. Hij zei letterlijk; ‘ik heb de afgelopen weken regelmatig aan je moeten denken: dat kleine vrouwtje heeft behoorlijk wat in beweging gezet bij mij.’ 
Kijk, en daar wordt ik nou blij van! Zo’n recht-toe-recht-aan Amsterdammer die al na 3 gesprekken met mij, aan alles voelt dat er dingen aan het veranderen zijn. Bij zichzelf, in zijn omgeving thuis en op het werk. In deze blog vertel ik je door welk inzicht Ed actief in de verandering zit en ik laat je zien dat zijn ervaring ook over jou gaat.

Vechten, Vluchten, beVriezen

Een van de inzichten die Ed in beweging zet, is die van de werking van ons brein. Het menselijk brein is zeer complex. Er zijn drie lagen die een rol spelen als je verandering wilt realiseren.

  • Menselijk brein (neocortex)
    Dit is de cognitieve laag. Bij de mens sterk ontwikkeld en regelt empathie, intellect, leervermogen, taal, fantasie, creatie, spiritualiteit, bewustzijn en ethisch besef. Hier zit het ‘denken’. Hier zit het bewuste gedrag. Hier neem je waar,  reflecteer je en maak je keuzes. Met dit deel van je brein leer je nieuw gedrag aan. Dat duurt 30-45 dagen.
  • Zoogdierenbrein (limbische systeem)
    Deze laag is verantwoordelijk voor je emotie, motivatie, geheugen. Hier zijn je herinneringen opgeslagen, je verleden. Hier is jouw script ontstaan, jouw ego. Hier is de basis gelegd voor jouw zijn, jouw handelen, inclusief jouw overlevingsstrategieën. Hier komt automatisch gedrag uit voort. Hier zit het ‘doen’
  • Reptielenbrein (hersenstam en cerebellum)
    Dit oerbrein is het oudste deel van ons brein, 500 miljoen jaar oud!  Het diep ingebedde, primitieve reptielenbrein regelt primaire functies, instinct, territorium bewaken, overleving. Dit deel van je brein regelt hoe jij op gevaar reageert:  vechten, vluchten of bevriezen (fight, flight, freeze). Hier zit het ‘overleven’

Reptielenbrein

Toen Ed zich bewust werd van de werking van het reptielenbrein, verklaarde dat veel voor hem. Ieder mens heeft een instinctieve voorkeursreactie hoe hij handelt in situaties die spannend zijn. Bij mij is dat vluchten, bij Ed is het vechten. Het kan per situatie verschillen. Oké, het woord gevaar heeft nu een andere lading dan 500 miljoen jaar geleden. We staan niet meer in een berenvel gehuld, met een knuppel in ons hand om ons te verdedigen tegen een gevaarlijke sabeltandtijger. Dus ook het begrip ‘vechten’ heeft een andere betekenis in onze huidige samenleving.

Maar waarschijnlijk voelt het soms wel als vechten, wanneer je voor jezelf op wilt komen. Denk eens aan de samenwerking in je team op het werk, als je een opdracht in je maag gesplitst krijgt waar je helemaal geen zin in hebt. Als ‘vechten’ jouw voorkeursreactie is dan ga je waarschijnlijk harder praten, krachtmiddelen zoeken en wordt je drammerig. Je blijft tegen die betonnen muur aan duwen en ziet niet eens meer dat je er misschien ook wel omheen kan lopen.

Invloed

Het reptielenbrein reageert automatisch, het onthoudt niets en denkt niet na. De enige manier om invloed te nemen is je bewust te zijn van het bestaan van dit oerbrein en je te realiseren hoe geraffineerd het werkt. Als je dat te pakken hebt en je wilt invloed nemen, dan is het nu tijd om jouw vaste patroon te doorbreken. Jouw overlevingsstrategie die jarenlang heeft gewerkt, maar nu niet effectief meer is.

En jij?
Wat voor Ed werkt, werkt waarschijnlijk ook voor jou!
Ik verken graag met jou waar jij op vastloopt en hoe jij jouw inefficiënte en vermoeiende patroon kunt doorbreken. Zodat ook jij een burn-out voorkomt.
Meld je hier aan voor mijn eerlijke en gratis advies.

P.S.
Nog even dit: laat er geen misverstanden ontstaan: de man op de foto is níét Ed J 

Warme groet,
Ilia Diepbrink

Coach voor Rust, Energie en Werkplezier ✨

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches