All your perfect imperfections - STERK naar je WERK

All your perfect imperfections

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

‘I love all your perfect imperfections’. Deze regel raakt mij altijd weer, uit de song ‘All of me’ van John Legend. Zo vaak zie ik hard werkende mensen voor wie het nooit goed genoeg is. Mijn klanten, vorige week mijn vriendin en ook ik zat mezelf deze week flink dwars. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en laat je zien hoe je wat milder voor jezelf kunt zijn.

Spinazie en mail
Vorige week ging ik met mijn vriendin naar het theater. Afgesproken dat ik vooraf bij haar zou eten. We zaten lekker te kletsen, tussen de appjes van haar kinderen en het koken door. Haar man zag dit zo aan en bood, tot drie keer aan toe, aan om het koken over te nemen, zodat wij met aandacht ons gesprek konden voeren. ‘Nee, dat kan niet want er moet spinazie door. En dat moet op mijn manier’. Ik zag haar man denken: hoe moeilijk kan dat zijn??? Een herkenbaar tafereel voor veel perfectionisten, denk ik.

Mijn perfectionisme-crisis van deze week zat in een mailcampagne voor mijn pilot. Hard gewerkt om gisteren de campagne te lanceren, Ik had al een tijdje een naam voor de pilot maar die was voor mij niet goed genoeg. Een paar dagen geleden popte de perfecte naam op: Pak je Power Kickstart. Ik  was helemaal in  mijn nopjes en op het laatste moment heb ik nog de titel van de webpagina aangepast. Dat had ik toch maar weer goed gedaan! Wat ik in de hectiek vergeten was, is in de mailcampagne de link naar de nieuwe webpagina aan te passen. Gevolg: in alle mails stond een verkeerde link die niet naar de juiste webpagina doorleidt. Wat een blunder! Over werkstress gesproken…

Vertrouwen
Mijn eerste gedachte was: wat een sufferd ben ik! Wat zullen ze wel niet denken?
Mijn tweede gedachte was: ik baal als een stekker, maar gebeurd is gebeurd. Ik stuur een nieuw bericht met de goede link.
Mijn derde gedachte was: ik vertrouw er op dat mensen mij nemen zoals ik ben. Met oprechte intenties en iemand die ook wel eens een fout maakt.

En die laatste gedachte gaf mij rust, waardoor ik weer verder kon. Ook deze warme reacties laten me zien dat ik er op kan vertrouwen ik me met mensen omring die mij nemen zoals ik ben.
Dat is menselijk hoor. Je zegt het eerlijk en ik bedank je dat is de kracht tussen mensen die elkaar vooruit helpt.’
‘Je bent lang de enige niet, gebeurt best vaak, we zijn mensen, geen robots. Maakt het juist leuk.’


Ruimte
De valkuil van perfectionisten is dat je je verantwoordelijk voelt voor het werk en gedrag van anderen. Je pakt alles op en geeft zo weinig mogelijk uit handen. Je vertrouwt de ander niet genoeg, dat zij het doen zoals jij vindt dat het hoort. Met die houding geef je de ander geen ruimte. Er ontstaat geen beweging, het gaat immers altijd op jouw manier.  Bedenk je dit eens: hoe zou jij het vinden als iemand je constant weghoudt van iets wat jij wilt en kunt doen?

Laat je verrassen en kijk eens wat er gebeurt als jij niet alles claimt. Steek eens een keer niet als eerste je hand op als er iemand gezocht wordt voor een werkgroep. Wat zou de reactie zijn als je anderen vertelt dat je iets niet kunt of iets verkeerd hebt gedaan? Zoals ik met mijn mailcampagne. Er vloeit geen bloed, dus hoe erg kan dat nu helemaal zijn? En wat als je thuis eens een keer niet de perfecte moeder of echtgenote bent? Maar een lekkere ik-doe-even-helemaal-niks-dag neemt. Klinkt goed, hè.

En jij?
Ik ben benieuwd of je iets uit dit artikel herkent. Hoeveel ruimte geef jij een ander? En wat doe ijj als je een fout maakt of iets niet kunt? Doe eens gek en deel jouw imperfectie hier met me. 

Warme groet,

Ilia

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches