Omarm je imperfectie! - STERK naar je WERK

Omarm je imperfectie!

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

De laatste tijd kom ik regelmatig artikelen en interviews tegen over perfectionisme. Ook in mijn praktijk is een van de eerste dingen die veel klanten zeggen: ‘Ik ben nu eenmaal perfectionistisch’.Als ik dan vraag wat het ze heeft opgeleverd blijkt het verlies altijd groter te zijn dan de winst. In deze blog laat ik je zien hoeveel ruimte je krijgt als je imperfectie toelaat.

Weet je wat het eigenlijk is met perfectionisten…?

Het is nooit goed genoeg. Of het nu om werk gaat, een bedrijfsuitje organiseren of zelfs het kerstdiner met de familie regelen. Perfectionisten gaan maar door met alles tot in de puntjes voor te bereiden, nog net even dat ene zinnetje in dat projectplan te verbeteren. Vaak tot grote ergernis van de mensen om hen heen die ook bij die werkzaamheden betrokken zijn. Die doen het nooit goed genoeg, dus doen de perfectionisten het liever zelf. Dan komt het tenminste wel goed!

Wat heb je eigenlijk te verbergen?

Als jij die perfectionist bent dan is deze uitspraak wel even schrikken, hè. Hoezo iets te verbergen?
Ik zal het je vertellen: onzekerheid. Dat is wat je wilt verbergen. Het gebrek aan zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je er alles aan doet om erkenning te krijgen. Het is toch heerlijk als je complimentjes krijgt voor het fantastische werk dat je hebt geleverd, voor je inzet, voor je betrokkenheid.

Maar zeg nou zelf, heb je al die avonden doorgewerkt en slapeloze nachten gehad omdat je zo betrokken was? Of dat je het echt zo belangrijk vond dat het plan van aanpak op tijd af was?
Diep van binnen weet je eigenlijk best wel dat je alleen maar op zoek bent naar erkenning. Erkenning voor je prestaties, je betrokkenheid, je inzet. Hiermee laat je jouw zelfvertrouwen, jouw eigenwaarde, jouw geluk afhangen van het oordeel van anderen.

Winst & verlies

Laten we eens kijken wat jouw perfectionistische gedrag je oplevert en wat het je kost.

Winst:  goed gevoel, veel complimenten, mensen zien je graag, je wordt altijd gevraagd om dingen te organiseren, en wat nog meer…?
Verlies: geen tijd meer voor zaken die er echt toe doen. Je wordt steeds veeleisender en dat vreet aan  je zelfvertrouwen. Collega’s kunnen het nooit goed doen. De angst om te falen zuigt alle energie uit je. Er blijft een ellendig hoopje gestresst mens over. En wat nog meer…?

Tijd voor imperfectie!

Hoe zou het zijn om je echte eigen ik te laten zien? Met al je mooie kanten en ook je schaduwkanten?
Want juist die niet helemaal perfecte kanten van jou, zijn wat jou uniek maakt! De manier waarop je wat onhandig bent bij een presentatie. Of hoe je het lastig vindt de juiste woorden te vinden in een overleg. Gebruik het juist, speel er mee, neem je publiek er in mee. En je mag het leven best wat luchtiger nemen, durf imperfectie toe te laten, zodat je gelukkig bent met jezelf.

Weg met stress, ruimte voor rust

Jouw perfectionisme levert je niet veel meer op dan een hoop stress, weinig energie en een continue gevecht met jezelf. Gun jezelf de rust door niet alles perfect te hoeven doen.
Probeer uit te spreken dat je ergens onzeker over bent, dat je niet weet hoe je iets moet aanpakken. Sta jezelf eens toe flink de plank mis te slaan, om te falen. Het is even wennen maar door te relativeren kun je er waarschijnlijk zelfs om lachen. Je zult merken dat de mensen om je heen je graag willen helpen. We zijn tenslotte allemaal gewoon mens, dus je mag best fouten maken.

Hoe perfectionistisch ben jij?

Als je iets herkent van wat ik in deze blog schrijf, iets je heeft geraakt, dan hoop ik dat je dat  je zo krachtig durft te zijn jouw imperfectie te delen. Onderaan deze blog geef ik jou daarvoor het podium.

Heb je misschien nog wat hulp nodig om jouw imperfectie te omarmen? Stuur me dan een berichtje  zodat ik contact met je kan opnemen en we samen kunnen verkennen wat jij nodig hebt.

Ik wens je een heerlijke imperfecte werkweek toe!

Ilia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches