Loslaten en Ruimte maken - STERK naar je WERK

Loslaten en Ruimte maken

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Wat gebeuren er toch mooie dingen als je niet zo krampachtig alles onder controle wilt hebben. Ruimte maakt voor wat er is, in het hier en nu. Dat mocht ik vorige week weer eens ervaren, zowel bij mijzelf als bij de deelnemers van de workshop die ik gaf. In dit artikel deel ik graag mijn ervaring met je, zodat ook jij kunt loslaten en ruimte krijgt.


Keuze

Een week voordat ik mijn korte vakantie had belde Sanne mij, een jeugdprofessional die ik twee jaar geleden mocht begeleiden. Sanne vroeg of ik een workshop wilde geven op de teamdag die zij met haar collega’s organiseerde. En die teamdag bleek precies de dag na mijn vakantie te zijn. Dus maar een paar dagen voorbereidingstijd

Ik had de keuze tussen niet doen omdat alles perfect moet zijn, maar dan zou dit team een waardevolle ochtend mislopen.

Of ik kon het niet als een probleem beschouwen, maar als een kans. Loslaten en op mezelf vertrouwen, ‘flow with it’. 

In overleg met Sanne koos ik voor het laatste.

 

Loslaten
Sanne en ik bespraken wat de essentie van de teamdag was, waar het team behoefte aan had en zo bepaalden we samen het programma. De twee belangrijkste thema’s waren prioriteiten stellen en energie op peil houden.

We startten de ochtend met de ‘check in’: hoe zit je in deze workshop en wat wil je dat wij van je weten? Ik vertelde dat ik me verheugde op deze ochtend maar dat ik ook wel een beetje zenuwachtig was. De eerste keer een nieuwe workshop geven, met zo weinig voorbereidingstijd, da’s best spannend.  De vorige middag van vakantie thuis gekomen, en bewust gekozen om niet meer naar het materiaal te kijken. Want ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat ik dan ‘s avonds nog dingetjes zou gaan aanpassen, om vervolgens met werk in mijn hoofd onrustig zou slapen. Ik koos voor vertrouwen op mezelf en perfectionisme loslaten.

 

Ego
Een van de deelnemers had het anders aangepakt. ‘Ik ben nu best ontspannen, juist omdat ik gisterenavond nog heb doorgewerkt. Mijn cliënten mogen er namelijk geen last van hebben dat ik  vandaag een teamdag heb.’ Een andere deelnemer had bij uitzondering zijn mail afwezigheidsassistent aangezet, waarop zijn collega’s verbaasd reageerden: oh, daar heb ik niet eens aan gedacht.

Alles onder controle willen houden en altijd bereikbaar willen zijn voor je cliënten, dat hoor ik zo vaak. Via mail, app, telefoon, óók na werktijd. Zo vermoeiend! Het zegt veel over je verantwoordelijkheidsgevoel, hoe begaan je bent met je cliënten. En toch speelt er ook iets anders: je ego gaat met je aan de haal. Want stel je zelf nu eens eerlijk de vraag: voor wie doe je het nu écht? Ben je echt zo onbaatzuchtig?

Kijk eens vanaf een afstandje naar je teleurstelling wanneer die cliënten zelf niet bereikbaar zijn. Je raakt gefrustreerd omdat je cliënten het als vanzelfsprekend gaan beschouwen dat je 24/7 bereikbaar bent. Dus wat  is het waar jouw ego om vraagt? Gehoord of gezien worden? Waardering? Erkenning?

 

Patroon
Wees eens eerlijk naar je zelf. Sta eens bewust stil bij wat er nu echt speelt. Waar vraagt jouw ego om en welk patroon heb jij ontwikkeld om in die behoefte te voorzien? Zodra je dat te pakken hebt kun je in beweging komen. Tijd om dat patroon te doorbreken! Dat vermoeiende patroon wat je ooit goed heeft geholpen, maar waar je nu eigenlijk alleen maar last van hebt. Je hebt moeite met focus houden, slaapt steeds slechter en dat terwijl het echt anders kan.

Begin met iets kleins uit handen te geven. Laat je verrassen en kijk eens wat er gebeurt als jij niet alles oppakt. Laat je cliënt het eerst zelf proberen op te lossen. En laat het maar een keertje anders lopen dan wanneer jij het gedaan had. Vertrouw op de professionaliteit en goede intenties van je collega’s. Zo bied je ook hen de kans om te shinen, geef je ruimte en hou je ruimte over voor jezelf!

 

En jij?
Mijn keuze voor ‘flow with it’ bleek een goede keuze. Uit de positieve feedback, bleek dat de ochtend een groot succes was: ‘Fijne, afwisselende workshop met thema’s die bij ons ook echt spelen. Heb er echt wat aan gehad. Top!

Ik ben benieuwd of jij iets herkent in de ervaring van het team die mijn workshop volgde. Wil jij alles perfect doen, moet je alles oplossen of mag een probleem er ook gewoon zijn, flow with it. Je kunt anderen inspireren door jouw reactie te hier delen.

En ben je nieuwsgierig of de workshop, die Sanne’s team volgde, ook interessant is voor jouw team?  Klik dan hier voor meer informatie over deze Kickstart Workshop.

Op jouw stressvrije toekomst!

Ilia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches