Vaders en dochters - STERK naar je WERK

Vaders en dochters

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Op het labeltje van een theezakje las ik deze vraag: ‘Wie heeft de meeste invloed op jouw leven gehad?’  Bij mij is dat voluit mijn vader. Mijn vader kon alles, wist alles en hield onvoorwaardelijk van mij en mijn zus. Ik ben echt een vaders-kind en mis hem nog elke dag. En ik weet dat er met mij nog heel veel vader-dochters zijn. Net zoals X, met wie ik deze week het tweede coachgesprek had.

Rollen en patronen
Kort voordat ik het kopje thee zette met het bewuste theezakje, had ik een mooie coachsessie met X. Een lieve vrouw die op een moment in haar leven zit waarin ze het gewoon even niet meer weet, geen keuzes kan maken. In het eerste gesprek met X kwamen we al snel tot de conclusie dat ook zij een echt vaders-kind is. Haar vader speelde een belangrijke rol had in haar leven. Vandaag in het tweede gesprek, zochten we de verdieping op om te onderzoeken wat de rollen en patronen in haar gezin van herkomst waren. Waarom was haar vader zo belangrijk?

Alles wie en wat je nu bent, heeft zijn oorsprong in dat verleden, jouw gezin van herkomst. In dat gezin had ieder zijn eigen plek in het systeem. Ik liet X neutrale houten poppetjes op tafel zetten, zoals de ordening in haar gezin van herkomst was. In de opstelling stond X heel dicht naast haar vader, op grotere afstand van haar moeder. X zag zelf al snel zij niet op een natuurlijke manier in relatie tot haar vader stond. Geëmotioneerd zei ze: ‘Dit is hoe het was, maar het ziet er niet goed uit, het klopt niet’. Daar hoort mijn moeder te staan, niet ik.’ 

X vertelde dat zij niet beter wist dat dat zij als jong meisje taken in het huis op zich te nam, ze wist niet dat dat geen natuurlijke situatie was. Ze nam een bemoederende rol aan naar haar jongere broertje, dat was de magische plek waar zij vanzelf naar toe getrokken werd. Die magische plek was niet goed voor X. Het systeem was uit balans. 

‘Er is een ouderplek en er is een kinderplek. Op de plek van de ouders horen geen kinderen thuis en vice versa.’ (bron: Tafelopstelling JategenNu)

De kern te pakken
X zette de poppetjes op een natuurlijke plek neer om te voelen wat er zou gebeuren. ‘Ik vind het heel moeilijk maar ik voel nu pas dat het  altijd wel zo is geweest.  Het veranderde toen mijn vader werk kreeg waardoor hij langdurig van huis was. Mijn moeder was in de war, kon het niet aan en ik heb me verantwoordelijk gevoeld om taken in huis te doen die helemaal niet bij mij horen. Ik zorgde dat mijn vader een gestreken overhemd aan had naar zijn werk. Pas later in mijn leven kwam ik er achter dat het niet normaal  was, dat ik dat allemaal deed. ‘

In ons eerste gesprek was mij al duidelijk waar de stressbron van X zat. Met de verdieping van dit tweede gesprek hebben we nu echt de kern van haar probleem en de oorzaak van haar werkstress te pakken.  Het overlevingsmechanisme van X zorgt voor haar vaste patroon: altijd alles voor iedereen willen regelen, overal controle over willen houden en op haar tenen lopen om alles maar te fiksen. Met dit inzicht kunnen we verder.  Op naar het doorbreken van dit inefficiënte patroon en tijd voor een mindshift! Ik zie nu al uit naar onze volgende sessie!

En jij?
Ben jij ook benieuwd naar jouw patroon, jouw stressbron? Neem hier een kijkje en lees wat ik voor je kan betekenen of stuur me je vraag via onderstaand formulier. Ik help je graag jouw werkstress aan te pakken, zodat jij weer rust hebt en genoeg energie voor je werk én vrije tijd!

Op een stressvrije toekomst!

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches