Zorg voor de Zorgprofessional - STERK naar je WERK

Zorg voor de Zorgprofessional

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Het zorghart van de zorgprofessional klopt altijd‘, constateerden Eke Koomen,  bestuurslid van Zorgkoppeling, en ik. Helaas vaak ten koste van de mentale gezondheid van de zorgprofessional zelf. Ik zie het regelmatig bij mijn klanten en ook Eke komt zorgprofessionals tegen, die hard op weg zijn naar een burn-out. En dat hoeft niet, het kan echt anders!  Eke en ik spraken met elkaar over wat zorgprofessionals zelf kunnen doen, om te voorkomen dat ze uitvallen door mentale overbelasting.

Nooit meer
In 2018 besefte Eke dat ze in haar werk vaak de waardering en erkenning  miste.  ‘Ik had vaak het gevoel dat ik meer als werkmachine gezien werd, dan als mens en professional. Klem gezet door de kaders en bergen administratie.’ En dat wilde zij niet meer. In een gesprek met vakgenoten in de Gehandicaptenzorg, bleek al snel dat zij daar niet alleen in stond. Dat kan beter en wij kunnen dat zelf organiseren’  leidde tot de oprichting van Zorgkoppeling. Een coöperatie waarin een groep zzp’ers (zelfstandige zorgprofessionals), samen werken om de zorg te optimaliseren. Dat doen zij door de zorg soms anders in te richten en zo nodig de omgeving aan te passen aan de cliënt.

Nog steeds moe
‘Het gaat altijd over de cliënten en de zorg, maar wij zijn nog steeds moe!, hoorde Eke van een zorgprofessional. En precies dat doen ze bij Zorgkoppeling dus anders. Bij het aannemen van opdrachten kijken ze goed of de organisatie en de doelen van team- en/of cliëntniveau, passen bij  de werkwijze en leden van Zorgkoppeling. Pas dan volgt de interne match met zorgprofessionals op basis van competenties.

Stressvrij werken
Eke en haar collega’s namen het heft in eigen hand.  Zij werken nu met plezier, hebben weer energie, en zorgen goed voor zichzelf en elkaar. Ze houden elkaar scherp en geven hun grenzen aan.

Regie op je Energie
Ook jij kunt zelf invloed nemen, zodat je energiek en stressvrij werkt. No worries, dat hoeft natuurlijk niet zo rigoureus als Eke deed. De eerste stap is je bewust worden van jouw inefficiënte vaste patroon, het effect daarvan op jouw dagelijks functioneren. Wat maakt dat je steeds maar weer blijft doen wat je eigenlijk liever niet wilt? Vastloopt, gefrustreerd raakt, steeds slechter slaapt?

En dat hoef je niet alleen te doen. Ik ga jou daar een handje bij helpen in de  workshop ‘Regie op je Energie, op 7 november.  Drie uur inspiratie, praktische oefeningen en een persoonlijk energieplan, zodat jij weer tijd en energie krijgt om te genieten van de mooie zaken in het leven. Lees hier alle informatie en hoe je kunt aanmelden.

Wil je ook graag leren hoe je stressvrij werkt, maar kun je niet op 7 november? Bekijk dan hier het volledige aanbod  van STERK naar je WERK.

Op een stressvrije toekomst!

Hartelijke groet,

Ilia

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches