Je of Ik? - STERK naar je WERK

Je of Ik?

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

‘Je vindt het niet leuk als mensen je niet serieus nemen.’
‘Het was best moeilijk om jezelf zo zien.’
‘Je weet gewoon niet hoe je het kunt oplossen.’

???
Wat zijn dat voor zinnen en wie is ‘je’? Deze zinnen hoorde ik afgelopen week. Van vrienden, klanten en op TV.  Het valt mij vaak op dat mensen in de 2e persoon enkelvoud spreken, terwijl ze het over zichzelf hebben. Soms hoor ik het mezelf ook zeggen en herhaal de zin dan nog eens met ‘ik’. En direct hoor ik dan hoeveel krachtiger het klinkt, hoe meer waar het is. Ook ervaar ik meer aandacht van mijn gesprekspartner. Mmmm, hoe zit dat en waarom doen we dit?

Oplossing
In mijn praktijk hoor ik het gebruik van ‘je’ heel vaak. Ik stel mensen vragen die uitnodigen te vertellen. Over wat er nu speelt, of de ervaringen van de afgelopen periode. Het kan over alles gaan, altijd in het kader van de groeiwens van mijn klant. En het is opvallend dat zij reageren in de ‘je-vorm’, zodra het over moeilijke onderwerpen gaat, een vervelende gebeurtenis of als het onderwerp erg persoonlijk is. Gebeurtenissen die gevoelens losmaken met een negatieve associatie. Machteloosheid, verdriet, boosheid. Eigenlijk willen we liever niet bij die gevoelens komen. 

En dan biedt taal de oplossing: door in de ‘je-vorm’ te spreken, is er meer afstand. Het lijkt alsof het niet direct over jezelf gaat. Natuurlijk houd je jezelf voor de gek, maar het helpt wel. Het is niet slecht of fout, maar toch is het  jammer om weg te blijven van je gevoelens. Juist aandacht geven aan dat wat er echt is, wat je echt voelt en dat uiten. Zo kom je in verbinding met jezelf én met de ander.

Check
Mijn klanten weten dat ik altijd even check wanneer ze in in de ‘je-vorm’ praten. ‘Wie kreeg dat gevoel?” of ‘Wie vond dat moeilijk?’ En altijd zodra ze dezelfde zin herhalen met ‘ik ‘, dan gebeurt er direct iets. Er komt ruimte om gevoelens en emotie toe te laten. Ik ben stil, laat het gebeuren en als vanzelf krijgt het gesprek een andere dynamiek. We kunnen een stapje zetten richting de oplossing. Zoals Angelique zegt: ‘Dank je wel voor de soms broodnodige maar altijd liefdevolle schop onder mijn kont, wanneer ik me liet tegenhouden door een ‘excuustruus’.

En jij?
Is de ‘je-vorm’ ook jouw excuustruus, zodat je de ander op afstand kunt houden of zelf niet bij je gevoel te hoeft te komen? Onderzoek ook eens wat het effect op jou is, wanneer anderen de ‘je-vorm’ gebruiken.

Ik waardeer het als je je ervaring met me wilt delen.

IK wens JOU een fijne werkweek!

Ilia Diepbrink

Werkstress Preventie Coach’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches