Een plekje voor je last - STERK naar je WERK

Een plekje voor je last

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Zo noemde mijn collega mijn inbreng tijdens een organisatieopstelling sessie. En hij trof daarmee precies wat ik nodig had: een plekje om mijn last onder te brengen, zodat ik het niet meer alleen hoefde te dragen.

Tijdens de inventarisatie ‘wie wil een probleem/vraag nader verkennen’ bracht ik mijn casus in. ‘Ach ik slaap er nog goed van, maar ik heb er wel last van. Dus als er geen andere prangende vragen zijn, wil ik mijn mijn ‘gedoe’ wel nader verkennen.’ Goed, dan gaan we verkennen wat er aan de hand is :). Onderzoeken wat er echt speelt en we laten gebeuren wat er gebeurt.

Na een korte schets van de werksituatie, de spelers en mijn vraag, vroeg Irene, de begeleidster, mij om representanten aan te wijzen voor alle spelers in deze kwestie, inclusief mijzelf. ‘Oké, nemen jullie maar een plek in de ruimte, zoals die voor jou goed voelt.’ En geloof het of niet, maar elke representant was aan het draaien, zoeken bij wie ze het dichtst bij wilden staan. Draaien, wie steunt wie, afstand tussen mensen. Het was echt bizar om daar te zien wat ik in de echte situatie ook ervaar, zonder dat deze representanten dat wisten.

Irene observeerde, stelde vragen, mensen antwoorden, kwamen in beweging. En ik mocht dit allemaal observeren. Ik zag en hoorde wat er met de mensen gebeurde, wat er echt in de onderstroom zat. Toen mocht ik de plek innemen van mijn representant. Ik was nu echt onderdeel van het geheel. Irene nodigde mij uit om één van de representanten te vertellen dat ik, vanuit mijn rol, vertrouwen heb in die persoon. Toen ik dat deed gebeurde er niets bij die collega… En Irene had de moed om mij te zeggen dat ze er geen barst van geloofde! ‘Daarom gebeurt er niets, sterker nog, er ontstaat meer afstand.’

Wow, dat was even slikken. Maar het was wel waar. Diep van binnen twijfel ik inderdaad ergens aan. Maar ja, we werken altijd zo fijn samen. Dat wil ik niet verstoren. Maar goed, dat heb ik dus te doen. Gewoon dat ene benoemen, zonder de ander te veroordelen.

Voor de zoveelste keer ben ik weer getroffen van de kracht van werken met opstellingen. Het onderbewuste wordt aangeraakt, het intuïtieve. Ik zag in het hier en nu gebeuren wat zich in het echt ook afspeelt. Wanneer ik bij mijn klanten patronen zichtbaar wil maken, maak ik vaak gebruik van tafelopstellingen. Ze zien letterlijk voor ogen, dat je de plek die je in je gezin van herkomst had, meeneemt in je huidige dagelijkse leven.

Voor mij was deze ervaring verhelderend en waardevol. Heel fijn om het zelf weer eens te ondergaan. Ik kan weer verder. Wat een kadootje!

Zoek jij een plekje voor jouw last? Ik help je er graag bij. Neem gerust contact met me op via info@sterknaarjewerk.n

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches