Doorbuffelen, Opgeven of ...? - STERK naar je WERK

Doorbuffelen, Opgeven of …?

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

‘Ik heb gisterenavond nog thuis doorgewerkt. Mijn cliënten hoeven er namelijk geen last van te hebben, dat ik vandaag een teamdag heb.’
Met deze openingszin, liet de deelnemer aan mijn workshop precies het probleem zien van veel klanten die bij mij komen. Altijd klaarstaan voor anderen, blijven doorbuffelen, want opgeven is geen optie… 

Druk met de zorg voor anderen

En ik snap dat heel goed. Want als ik niet alert ben, heb ik er zelf ook een handje van. Zelfs zeer recent nog.
Een dierbare vriendin kreeg onlangs de diagnose van een niet te genezen ziekte. Wat een mokerslag!  Als vanzelf schoot ik in de ‘redder-stand’. Ik kon niet meer stoppen. Begon van alles te lezen. Wat moet er allemaal geregeld worden? Contact zoeken met naasten om elkaar op de hoogte te houden en te steunen. Ik bleef letterlijk doorbuffelen. 

Pas na een paar weken realiseerde ik me dat ik al nachten slecht sliep. Kon niet meer stoppen met bedenken waar we allemaal rekening mee moesten houden. Ik was alleen maar druk bezig met zorgen voor anderen, maar dat ging inmiddels ten koste van mezelf.

En precies op het goede moment, was daar mijn intervisiegroep. 

Een veilige groep collega’s bij wie ik mijn worsteling mocht inbrengen als casus. Door de open vragen van mijn collega’s en het delen van hun waarneming, zag ik glashelder wat er bij mij speelde.  
‘Ze kan het nieuwe perspectief niet aan. Dat er iets gaat veranderen, daar wil ze van wegblijven. Ze kan dat niet beïnvloeden. En de enige manier om het niet onder ogen te hoeven zien, is bezig blijven. Dat heeft ze dan tenminste wel onder controle. Daar is ze goed in, anderen waarderen dit. Zo neemt ze op haar manier toch invloed.’ 

Patroon en overleven

Wow, die waarneming voelde ik in mijn hele lijf.  Om dit te kunnen overleven was ik in mijn oude patroon vervallen: doorbuffelen en niet opgeven. Alles klopte, elk woord wat ze zeiden. Ik pakte een rol en een verantwoording die niet bij mij hoort. Die hoort bij de familie. Ik realiseerde me dat ik met mijn liefde en mijn goede intenties was doorgeschoten, er zelf aan onderdoor ging. Met deze waardevolle inzichten kon verder. Ik was weer even in mijn oude patroon beland, maar kan me nu weer herpakken. Liefdevol betrokken blijven en steunen, maar met een tikkie meer afstand. 

Zorg ook goed voor jezelf

Ik zat zelf zo in de materie, dat ik echt niet kon zien waarom ik niet kon opgeven, bleef doorgaan. De spiegel die ik van mijn collega’s kreeg kwam op het juiste moment. En mijn coachvaardigheden komen me nu zelf goed van pas 🙂  Ik kon mezelf gelukkig weer op de rails krijgen. Ik slaap weer goed, heb weer meer energie en met mijn vriendin heb ik weer een gezellige afspraak gemaakt. 

Hoe is dat bij jou? Welke rol pak jij automatisch? Welk stemmetje in jou zegt dat je moet blijven doorbuffelen? En als je daarmee zou stoppen, wat zou dat dan over jou zeggen? 

Ik waardeer het zeer als je jouw ervaring met me wilt delen. En ik gun het jou dat ook jij goed voor jezelf zorgt. Wil je eens vrijblijvend met mij in gesprek om jouw patroon nader te verkennen? Dat doe ik graag. Laat het me weten in een mail, info@sterknaarjewerk.nl

Liefs,
Ilia

P.S.
Wil jij ook zo’n warm bad van support van vakgenoten? Dat kan! In 2020 start ik met intervisiegroepen, speciaal voor Zorgprofessionals. De eerste groep start op 13 februari. Ga naar deze link voor informatie en hoe je kunt aanmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches