'Mensen waarderen me en dat is belangrijk voor mij', zei hij - STERK naar je WERK

‘Mensen waarderen me en dat is belangrijk voor mij’, zei hij

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Ik wil mijn collega’s makkelijker kunnen vragen of ze iets willen doen, zonder dat ik dat vanuit macht doe’, zei hij bij onze kennismaking. Deze man die binnenkort promotie maakt, doet graag alles zelf en pakt het liefst alles voor iedereen op. Ook wanneer hij er eigenlijk geen tijd voor heeft, of als er anderen zijn die dit ook kunnen doen.

Winst en Verlies

Dat wordt een interessante combinatie: een functie waarbij je een team moet begeleiden en stimuleren én het liefst alles zelf wil doen. ‘Hoe zie je dat voor je’ vroeg ik hem. Nou, niet dus en precies daarom riep hij mijn hulp in 🙂

Ik begon te verkennen en het werd een mooi gesprek. Onderzoeken wat het hem brengt wanneer hij alles zelf oppakt, niets uit handen geeft en ‘gewoon’ een tandje bijzet wanneer het teveel wordt. De winst voor de man blijkt erkenning en waardering te zijn. Hij is een graag geziene collega, waarvan iedereen weet dat hij altijd voor je klaar staat. ‘Dat vind ik belangrijk en het voelt fijn.’

Toen vroeg ik hem ‘en wat heeft dat je de afgelopen jaren gekost?’ Altijd maar blijven doorbuffelen, nooit nee zeggen, geen grens aangeven. Het werd even stil… ‘Goh, als ik daar eens bij stil sta, realiseer ik me dat ik mezelf een beetje ben verloren. Ik heb weinig energie als ik thuiskom van mijn werk. Geen puf meer om leuke dingen te doen.’

Stel Jezelf Centraal

Oké, we hebben de balans in kaart. Het verlies weegt zwaarder dan de winst. En de balans van geven slaat flink door ten opzichte van nemen. ‘Als we nog eens kijken naar jouw eerste formulering van je leerdoel, zou je die dan zo laten of wil je het bijstellen?’ vroeg ik. ‘O ja, zeker’, zei hij. ‘Mijn vraag wordt nu: hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf centraal stel, zonder schuldgevoel’. Ik werd zo blij van deze coachvraag. Die sluit namelijk precies aan bij mijn boodschap die ik zoveel mogelijk deel: ‘Zorg óók goed voor jezélf’.

Een mooi resultaat voor een eerste kennismaking! De man was zeer verbaasd dat we al zo snel de kern van zijn probleem te pakken hadden. De komende weken gaan we lekker aan de slag. Werken aan een nieuwe mindset, zodat deze man zijn vermoeiende patroon doorbreekt, hij zijn eigen mooie zelf blijft én zichzelf centraal stelt.

We hebben er alle twee veel zin in!

En jij? 

Hoe is het met jouw winst-en-verlies-balans? Misschien herken je iets bij jezelf in dit praktijkvoorbeeld.
Ik inspireer je graag hoe het ook anders kan.  Maak hier je afspraak voor een gratis Inspiratiegesprek met mij.

Warme groet,
Ilia Diepbrink
Burn-Out Preventie Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches