Hoe je de storm in je hoofd stopt - STERK naar je WERK

Hoe je de storm in je hoofd stopt

Er is altijd wel iets waar ik me druk over maak. Ik ben altijd zo hard voor mezelf. Het is nooit goed genoeg’, zei ze bij ons eerste gesprek. Altijd storm in het hoofd van deze vrouw, die vastliep op haar perfectionisme en de behoefte aan bevestiging van anderen. Ze verlangde naar beter slapen, meer energie, meer ontspannen in het leven en werk staan. Lees haar verhaal en hoe ook jij storm in je hoofd kunt stoppen.

Stemmetjes
Zoveel onrust, versterkt door stemmetjes in je hoofd, waardoor je ’s nachts blijft doormalen? Stemmetjes die veroordelen en bekritiseren: “ik vind dat ik dat moet kunnen’ of ‘ik twijfel of ik het wel goed heb gedaan. Waarschijnlijk herken je deze onrust ook bij jezelf. Waar komen die stemmetjes vandaan en hoe kan je ze uitzetten?

Wat zijn die stemmetjes? 
Die stemmetjes zijn niets anders dan de waarde die jij geeft aan iets wat je gedaan hebt of juist niet gedaan hebt. Een voorbeeld:”wat zullen mijn collega’s wel niet gedacht hebben toen ik in de vergadering mijn mening gaf?” Of je besluit dat aanbod aan te nemen om dat belangrijke project op je te nemen en dan komt er een stemmetje: “wat jij?! dat gaat je echt nooit lukken!”
En voordat je het weet ben je hele gesprekken met jezelf aan het voeren waarin al jouw eigen oordelen over jezelf de revue passeren. 

Het goede nieuws is dat er helemaal niets mis is om in je onbewuste alle gebeurtenissen op een dag de evalueren. De stemmetjes echter zijn het resultaat van de oordelen die je geeft op die beschouwingen. Dat is waar je last van hebt.

Zo laat je de stemmetjes stoppen
Zodra je stopt met oordelen over jezelf, over anderen en gebeurtenissen, stoppen direct de stemmetjes in je hoofd. Ik hoor je bijna denken: ja hoor, die heeft makkelijk kletsen. En dat klopt, het is makkelijk!

Elke keer als je jezelf er op betrapt dat je over jezelf oordeelt, sta er dan even bij stil dat er een specifieke gedachte of gebeurtenis aan vooraf ging die jij veroordeelde. Stel vervolgens vast dat jij degene bent die dat oordeel aan die gebeurtenis hebt toegevoegd. Zodra je een duidelijke scheiding kunt aanbrengen tussen de gebeurtenis/gedachte en het oordeel dat jij hebt toegevoegd, dan zal dat oordeel verdwijnen.

Lucht en luchtig
Met de vrouw in mijn praktijkvoorbeeld gaat het goed. Na een aantal coachgesprekken en praktische oefeningen is ze meer ontspannen, ze slaapt goed en heeft meer energie.

‘Een goed moment om op eigen kracht verder te gaan? vroeg ik haar deze week. En het was goed. Ze is er klaar voor.

‘Het was intensief. Confronterend en niet altijd leuk. Maar ik voelde dat ik er doorheen moest, ik had het nodig. Nu zie ik dingen minder zwaar en sta luchtiger in het leven. Op mijn werk durf ik makkelijker zaken aan anderen over te laten. En dat geeft lucht!

Weer mocht ik een coachtraject met een mooi mens afsluiten. Onze gesprekken zitten erop,  maar ‘het waakvlammetje’  laat ik altijd aanstaan. I care for you!

En jij?
Met dit artikel hoop ik je te inspireren om milder voor jezelf te zijn, zodat de storm in je hoofd stopt.
Ik waardeer het zeer als je jouw ervaring met me wilt delen, in de comments of in een persoonlijk bericht.

Warme groet,
Ilia

Burn-Out Preventie Coach

Benieuwd wat STERK naar je WERK voor jou kan doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform