5 Afkicktips voor de Digi-Junk - STERK naar je WERK

5 Afkicktips voor de Digi-Junk

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Piep, een mailtje. Piep, een WhatsAppje, Piep, een LinkedIn notificatie.
Je bent grenzeloos in de ban van je telefoon en laptop. En voordat je het weet is de dag bijna om en ligt er nog een stapel werk op je te wachten. Oké, dat doe je dan vanavond thuis nog maar. Niet echt ideaal, hè.
Hoe ook anders kan? Ga aan de slag met de vijf afkick-tips in dit artikel, zodat je werk-privégebruik in balans houdt.

Digi-Junkie
Je brein neemt je flink te grazen, wanneer je de hele dag getriggerd wordt door piepjes, likes en foto’s. Dat specifieke deel van je brein wat reageert op impulsen en prikkels, is je reptielenbrein. Het oudste deel van ons brein dat instinctief reageert, niet nadenkt en niets onthoudt.
Door al die ‘complimentjes en positieve aandacht voor jou, maakt je brein een beetje dopamine aan, een ‘geluksstofje’ . En dat geeft je een heerlijk gevoel, dat smaakt naar meer! Onbewust snak je naar meer appjes, likes en comments. Jawel, je bent nu officieel een ‘digi-junkie’geworden.

5 Afkicktips
Oké, dat is lekker dan, hoor ik je denken. En je vraagt je af: Hoe kan ik dan toch grenzen stellen, me niet laten afleiden en verleiden? Ik help je er graag een handje bij door deze tips met je te delen.

 1. Bewust wording
  Elke verandering begint met bewust worden van de noodzaak tot verandering. Bewust worden dat het echt anders moet geldt voor zowel werkgever als werknemer. Werkgevers dienen zich te realiseren dat privé en werk gescheiden moet blijven. Geen mails meer sturen naar werknemers na werktijd. In Frankrijk is dit al bij wet vastgelegd.  En als werknemer ben je zelf verantwoordelijk wat je toelaat en wat niet. Geef aandacht aan je gezin, je vrienden, ‘Check op tijd uit’.


 2. Single tasking
  Start met aan single tasking te doen. Bouw het rustig op, je hoeft niet gelijk een cold turkey te krijgen. 1 Uur per dag, waarin je uitsluitend met één taak bezig bent. Telefoon wegleggen, op stil zetten. E-mail melder op je laptop uitzetten. Als je in een kantoortuin werkt, sluit jezelf op in een rustige ruimte. Zeg je collega’s dat je het komende uur niet gestoord kunt worden.


 3. 80/20 Regel
  Zorg dat je in 20% van al je beschikbare tijd, de volledige 100% gefocust bent op waar je mee bezig bent. Je zult zien dat je dan meer gedaan krijgt dan je gewend bent.


 4. Olifant en konijnen
  ???? Ja, je leest het goed. Als je een olifant wilt vangen, laat je dan niet afleiden door alle konijnen die om je heen dartelen. Focus op de olifant en stop de konijnen in een hok. Als je met één ding bezig wilt zijn, laat dan alles met rust wat daar niet mee te maken heeft.
  Onthou deze metafoor en start elke dag met die olifant , want als je met de konijnen begint dan kom je nooit meer bij de olifant.


 5. Extra tijd
  Als ik in de metro zit ben ik nog steeds verbaasd over alle voorovergebogen hoofden om mij heen. Iedereen zit of staat op zijn telefoon te turen, te swippen, te appen of bespreekt door de telefoon uitgebreid de liefdesavonturen van gisterenavond. Ik wil dat helemaal niet horen!!!
  Hoe zou het zijn als je die momenten van onderweg zijn, van wachten gaat beschouwen als extra tijd? Tijd die je kunt gebruiken om bewust stil te staan bij waar je nu bent. Neem waar wat er om je heen gebeurt. Gun je brein de tijd om te herstellen. Je brein heeft dat echt nodig. Investeer in ‘afwezige tijd’.

En jij?
Met deze vijf tips kun je de komende week aan de slag en ik ben reuze benieuwd hoe het je vergaat.
Volgende week weer een nieuw artikel in de themamaand ‘Van Grenzeloos Naar Begrenzen’.

Wil je reageren? Ik lees en beantwoord graag alle mails!

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Burn-Out Preventie Coach

P.S.
Ken je iemand voor wie mijn blogs ook waardevol zijn? Inspireer die persoon dan door dit artikel door te sturen. Zo maken we samen de wereld een beetje mooier!

En wil je wekelijkse mijn artikelen ontvangen? Dat kan. Stuur hiervoor een bericht aan info@sterknaarjewerk.nl en ik zet je op de maillijst. 

Het is mijn missie zoveel  mogelijk drukke professionals te inspireren om óók goed voor zichzélf te zorgen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches