Wat is vrijheid voor jou? - STERK naar je WERK

Wat is vrijheid voor jou?

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Vandaag is het 5 mei en vieren we onze vrijheid. Een dag die mij weer eens bewust maakt wat een groot voorrecht het is om in een vrij land te wonen. En tegelijk weet ik ook dat niet iedereen zich vrij voelt, is vrijheid niet zo vanzelfsprekend. Voel jij je vrij om te zijn wie je bent? Met al je mooie kanten én je schaduwzijde? Vrij om te doen wat jij echt wilt?

In gesprekken met mijn klanten hoor ik vaak dat zij niet echt het leven leiden dat zij willen, maar een leven leiden zoals zij denken dat anderen dat van hen verwachten. En dat is een zware worsteling. Te vaak spreek ik mensen in mijn praktijk die aan alles en iedereen willen voldoen. En daardoor gevangen zitten in de rol die ze zelf gecreëerd hebben. Dat is geen vrijheid!

3 Stappen op weg naar vrijheid 
Deze drie stappen helpen je op weg richting jouw vrijheid.
Waarin jij jezelf op nummer 1 zet en óók goed voor jezélf zorgt.

 1. Oorzaak
  Ieder mens wordt gevormd in zijn jeugd. Het gezin waarin je opgroeit. De rol die je in dat gezin had. Is dat dezelfde rol die je voortzet naarmate je opgroeit en ouder wordt? Of draai je die rol juist 180 graden om?
  Het kan zijn dat je ouders de lat hoog voor je legde, zodat jij nu vindt dat je bij al je prestaties een 9 moet halen. Of misschien was er onvoldoende aandacht voor je, waardoor je altijd je best blijft doen om gezien te worden. Jouw behoefte aan erkenning zorgt er dan voor dat je continue aan het ‘pleasen’ bent. ‘Hoor mij, zie mij!’ In je volwassen leven ervaar je pas het volle effect van jouw opvoeding. Met alle positieve ervaringen en ook de minder mooie.
 1. Reflecteren
  Zodra je last krijgt van bepaalde patronen, heb je de keuze om jouw vaste patronen te doorbreken. Je kunt beginnen met reflecteren, stil te staan bij jouw gedrag en het effect daarvan. Vraag je eens af waarom je bepaalde dingen zegt, doet of handelt. Wat maakt dat je op die manier reageert bij bepaalde personen? Wat brengt jou dat? Krijg je het resultaat wat je ermee beoogde? Voel je je er gelukkiger bij?
 1. Keuze
  Met deze reflectievragen wordt je je meer en meer bewust van het effect van jouw gedrag. Zowel het effect op jezelf als op anderen. Met dat bewustzijn kun je keuzes maken. Keuzes om eens anders te reageren dat anderen van je gewend zijn. Keuzes die passen bij wat je echt denkt en voelt. De keuze maken om niet aan de verwachting van anderen te voldoen maar tevreden te zijn met wie jij bent. En daar mogen anderen van meegenieten!

En jij?
Met dit bericht wil ik je inspireren stappen te maken richting jóúw vrijheid, zodat jij óók goed voor jezelf zorgt!

Wil je wel, maar weet je niet hoe? Misschien is de online training Zet Jezelf Centraal dan iets voor jou.

Dat je het zelf wilt doen betekent niet dat je alleen hoeft te doen.

Meld je hier aan en probeer de eerste twee modules gratis.
En besluit pas daarna of je all the way wilt gaan, voor de hele training inclusief waardevolle bonus…
 
Voor nu wens ik je een fijne Bevrijdingsdag!
 

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Burn-Out Preventie Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches