Maar ik wil alleen maar helpen! - STERK naar je WERK

Maar ik wil alleen maar helpen!

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Óf je hebt direct iemand in gedachten, die je dit regelmatig hoort zeggen. En grote kans dat je zelf degene bent die dit regelmatig zegt of denkt.
Hoe dan ook, iedereen kent er wel een: Super(wo)man! Altijd behulpzaam, maar vaak ook super irritant!
Lees hier waarom deze ‘hero’ zich als redder gedraagt én hoe het constructiever kan. 

Goede bedoeling
Laat ik beginnen met het voor deze redder op te nemen. Lange tijd was ik er zelf namelijk ook eentje :). Ongevraagd klaar staan met mijn ongevraagde adviezen en goede raad. ‘Waarom doe je niet …..?‘ of ‘Laat mij dat maar doen, ik weet precies hoe het werkt.‘  En echt, ik had uitsluitend goede bedoelingen. Dacht ik…  

Wat er echt speelt
De redder heeft verborgen en meestal onbewuste bedoelingen. Bewust of onbewust ontkent de redder dat deze bedoelingen bestaan. Die onbewuste bedoelingen bepalen hoe iemand zich gedraagt. Je voelt dat er iets speelt maar je krijgt er niet de vinger op. In de communicatie best lastig en inefficiënt. 

De verborgen en onbewuste bedoeling van de redder is waardering en erkenning krijgen. Want zeg eens eerlijk, het is toch heerlijk om te horen dat het zonder jou nooit gelukt was. Bedankt te worden voor je goede raad. Want hoe onbaatzuchtig zijn jouw gedachten, wanneer anderen jouw hulp als vanzelfsprekend beschouwen? Wanneer mensen je niet bedanken? 

Jouw ego vraagt om het gevoel nodig te zijn. Het wil horen dat je er echt toe doet. En daar doe je alles voor. Want daar zit jouw basisbehoefte, dat is jouw onbewuste bedoeling. 

Winst verlies balans
Het vervullen van je basisbehoefte is niets anders dan handelen om te kunnen overleven. Dus daar is niks mis mee. De vraag is alleen of de rol van redder, de meeste effectieve manier is om in die basisbehoefte te voorzien. 

Ga in gedachten eens terug naar jouw jonge kinderleven.

Welke gebeurtenis was het waarbij ‘reddersgedrag’ jouw basisbehoefte vervulde? 

En bij welke situaties zet je dit gedrag nu nog steeds in?

Wat zijn de voordelen van dit gedrag? Wat is je winst?

En wat zijn de nadelen?

Wat ben je kwijtgeraakt of heb je niet gekregen.?

Past het onbewuste besluit uit jouw kindertijd, nu nog steeds in jouw huidige volwassen leven? 

Stel je eens voor wat er zou kunnen zijn als…
je jouw eerder genomen besluit nu herziet.
Hoe zou dat herbesluit luiden?
Laat het gevoel toe wat dat herbesluit je zou brengen.
Als dat goed voelt dan zeg ik nu: GO FOR IT!

Het keerpunt voor mijn herbesluit
Dat ik met mijn reddersgedrag vaak als betweter overkwam, werd me pas tijdens mijn coachopleiding duidelijk. In de opdrachten met collega coaches kreeg ik, voor het eerst in mijn leven, te horen dat ik anderen ruimte weinig ruimte gaf. Dat ik de indruk wekte dat zij niets wisten en ik het beter wist. ‘Maar ik wilde alleen maar helpen…!’ Ik hoor het me nog zeggen. 

Dat besef was voor mij een keerpunt. Ik kon een herbesluit nemen. Ik hoefde niet meer altijd die sterke vrouw te zijn, die haar zaakjes op orde heeft. Ik stond het mezelf toe ook de kwetsbare Ilia te laten zien. Het was niet makkelijk, maar wel een van de beste besluiten die ik in mijn leven genomen heb. Want tjonge, dat geeft me zoveel rust en ruimte!

En jij?
Dat gevoel van rust en ruimte gun ik jou ook. Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geïnspireerd, om ook een herbesluit te overwegen. Twijfel je nog of jij er al aan toe bent? 

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Burn-Out Preventie Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches