Van Hard Werken Naar Zacht Werken - STERK naar je WERK

Van Hard Werken Naar Zacht Werken

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Je denkt dat je alles onder controle hebt en dat iedereen je dankbaar is, wanneer je maar hard genoeg werkt. Maar wat kost het je allemaal? En is iedereen wel zo blij met jouw inspanningen? Het kostte Andy in elk geval bakken energie en had hij onvoldoende overzicht op wat echt belangrijk was. Lees in dit artikel drie tips, uit oefeningen waardoor Andy nu rust, energie en werkplezier ervaart. 

Drie Tips
Pas deze drie tips toe in je dagelijkse praktijk, zodat je milder voor jezelf wordt en meer waardering krijgt. 

 1. Laat wat gras over voor een ander
  Mensen hoeven nog niet eens iets te vragen of jij hebt de klus al geklaard. Anderen ontzorgen daar denk je niet eens meer bij na, het gaat automatisch. Met uitsluitend goede intenties, daar ben ik van overtuigd.

  Maar heb je in de gaten, dat dat jij daarmee het gras voor de voeten wegmaait van je collega? Die ook wel een bijdrage wil leveren. Maar inmiddels al niet meer van zich laat horen, omdat hij weet dat jij het toch al hebt opgelost.

  Geef je collega ook eens de kans te shinen, door zijn/haar talenten te laten zien. Andy krijgt er inmiddels meer waardering voor én het levert hem rust op. Hij heeft niet meer het gevoel voor de troepen uit te hoeven rennen. 

 2. Moet Ik Dit Nu Doen
  Je werkt je een slag in de rondte, omdat je het gevoel hebt dat jij overal verantwoordelijk voor bent. Dat jij de enige bent die weet hoe je deze opdracht moet fiksen. En dat alles gisteren klaar moet zijn.

  Pfff…adem in, adem uit. 

  Sta eens een moment stil bij de vraag of dit allemaal waar is. Een effectief hulpmiddel hierbij is 5 x op te schrijven: moet ik dit nu doen? Accentueer in elke nieuwe regel het volgende woord, dus
  1e regel: moet ik dit nu doen?
  2e regel: moet ik dit nu doen?
  Etc.

  Gebruik de regel als een soort mantra, wanneer je druk ervaart bij een opdracht of iets wat gedaan moet worden. Al in de eerste week zul je merken dat lang niet alles op jouw bordje ligt en ook wel een dagje kan wachten. 

 3. Love your perfect imperfections
  John Legend zong er een mooi nummer over ‘All of me’. Met daarin deze zin die me altijd raakt: ‘I love all your perfect imperfections’.

  Al van kinds af aan leren we al dat we goede prestaties moeten leveren. Het begint op school, je wordt beoordeeld en bestraft als je prestatie niet aan de norm voldoet. En nu, in je volwassen leven moet je succesvol zijn en je zaakjes goed voor elkaar hebben. Maar voordat je het weet probeer je te voldoen aan wat je denkt dat de norm is. En wees eens eerlijk, is dat in de kern ook jouw norm? 

  Stel je norm bij aan wat voor jou haalbaar is. Waarmee jij tevreden kunt zijn. Vraag een collega of leidinggevende om feedback op je voorstel, of conceptversie.  En is het nog niet perfect? So what! Het kan nooit slecht zijn want je hebt immers al je kennis en goede bedoelingen ingezet.

En jij?
Met dit artikel wil ik je inspireren om zacht voor jezelf te zijn en óók goed voor jezelf te zorgen.
Benieuwd hoe jij er nu voor staat?

Dan is de gratis QuickScan interessant voor jou. Je ontdekt waar jouw belangrijkste kansen en uitdagingen liggen én waar je kunt groeien. Je ontvangt tegelijk praktische tips hoe je ontspannen en effectief projecten leidt, die je direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk. 

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Coach voor Projectprofessionals

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches