Zo hou je de balans tussen geven en nemen - STERK naar je WERK

Zo hou je de balans tussen geven en nemen

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Altijd voor iedereen klaar staan en aardig zijn lijken mooie eigenschappen. Maar wanneer je te veel geeft, doe je jezelf tekort en dat kan ten koste gaan van jouw welzijn. 

Waarom je blijft geven
Als ik mijn klanten vraag wat hun drijfveer is, om altijd maar te geven, krijg ik steevast de antwoorden: ‘ik vind het fijn om voor anderen te zorgen’ en ‘het geeft mij voldoening als ik iets voor een ander kan doen.
Wanneer we dan even verder doorpraten blijkt altijd dat er een onbewust eigenbelang achter zit: ‘ik krijg erkenning/ik voel me gewaardeerd/ik voel me gehoord of gezien’.

Dat zijn de echte redenen waarom je blijft geven.
Onderzoek dit maar eens bij jezelf. En wees eerlijk… 🙂
Het is niet erg, je hoeft er niet over te oordelen.

Zit wat vaker op je handen 
Wees je, zonder oordeel, bewust van de achterliggende reden, waarom je blijft vasthouden aan dit gedrag. Dit bewustzijn helpt je bij het maken van keuzes en prioriteiten stellen. Wat doe ik wel en wat niet.  

Een handige oefening is om letterlijk wat vaker op je handen te gaan zitten. Wanneer je je geroepen voelt om ‘op te springen’ als er iemand voor een werkgroep gevraagd wordt. Wanneer er een beroep op je wordt gedaan, maar je geen zin of tijd hebt. 

Voordat je reageert, ga onopvallend op je handen zitten. Dat kan overal en niemand heeft het in de gaten. Dat moment van op je handen gaan zitten, geeft je de ruimte om je af te vragen of jij dit nu moet doen. Misschien kan iemand anders het doen. Of hoeft het niet nu. Zoals Iris zegt: ‘Ik ben net zo aardig naar anderen als ik nee zeg, maar naar mezelf ben ik daardoor veel liever geworden.’ 

En jij?
Met mijn artikelen wil ik je inspireren óók goed voor jezelf te zorgen.
Ben jij al net zover als Iris? Ik waardeer het als je jouw ervaring met me wilt delen.

Wil je meer weten over hoe je dat nou doet, ‘op je handen zitten’? Maak dan hier je afspraak voor een gratis InspiratieSessie.

Ik zie er naar uit je te spreken!

Warme groet,
Ilia Diepbrink

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches