Maak in 3 stappen de balans op: Controle vasthouden of loslaten? - STERK naar je WERK

Maak in 3 stappen de balans op: Controle vasthouden of loslaten?

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Veel professionals die ik begeleid, halen veel zekerheid uit het vasthouden van controle. Zoals ook de jonge manager die letterlijk zei: ‘als ik de situatie niet onder controle heb, dan heb ik het gevoel dat ik faal.‘ De vrouw in dit praktijkvoorbeeld komt uit een gezin, waar de lat hoog werd gelegd. Zo werd het voor haar normaal bij alles altijd de beste te moeten zijn. Want niet aan de norm voldoen, die zij zichzelf oplegt, ervoer zij als falen. Zo stressvol en doodvermoeiend! 

Om zicht te krijgen hoe mijn netwerk controle vasthouden of loslaten ervaart, plaatste ik onlangs op social media een poll met deze stelling: Controle loslaten werkt bevrijdend! Dit is de uitslag:

* Nee, controle geeft zekerheid – 4%
* Nee, dan raak ik in paniek – 12%
* Ja, geeft mij rust en ruimte – 54%
* Ja, maar het lukt mij nog niet – 31%
 

Winst-Verlies Balans
Fijn om in de poll te zien dat de helft zich goed voelt bij controle loslaten. Met controle vasthouden is niks mee, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar wanneer het je overlevingsstrategie is, zoals bij de vrouw uit mijn praktijkvoorbeeld, dan kan dat leiden tot chronische stress. Doodvermoeiend voor je hoofd en je lijf!
Maak jouw winst-verlies balans op met deze oefening:

 1. Schrijf op wat je winst is geweest van altijd de controle behouden.
  Wat heeft dit gedrag je gebracht? Zowel op werkgebied als in privésituaties.

 2. En wat is je verlies?
  Wat heeft het je gekost om altijd en overal de controle te willen vasthouden?
  Wat/wie ben je kwijtgeraakt?
  Wat heb je niet gekregen?
  Stop niet met schrijven wanneer je denkt dat je klaar bent. Ik weet zeker dat er nog meer is…

 3. Bekijk nu of de winst en verlies in balans is. Met deze opbrengst kun jij nu bepalen hoe je verder wilt:
  controle blijven vasthouden of leren hoe je kunt loslaten.     

Patroon doorbreken
Met de manager uit mijn praktijkvoorbeeld gaat het goed. Al in de eerste gesprekken kregen we haar bron van stress en vermoeidheid boven tafel. Vanuit dat vertrekpunt voerden we intensieve gesprekken. En kreeg ze van mij opdrachten, waarmee zij in haar dagelijkse praktijk kon oefenen. Inmiddels herkent zij het gedrag wat voorkomt uit haar belemmerende patroon. Ze weet het te doorbreken, waardoor zij enorm is gegroeid in haar ontwikkeling. Ze kan nu makkelijk delegeren, weet bij de ander te laten wat niet bij haar hoort. Dat zorgt voor meer energie en ze ervaart weer werkplezier. 

En jij?
In welke groep val jij bij de poll en wat is de uitkomst van jouw winst-verlies balans? Ik waardeer het wanneer dit met me wilt delen. Dat mag in de comments en natuurlijk ook via een berichtje naar info@sterknaarjewerk.nl 

Sta jij op een punt in je leven, waarvan je voelt dat het nu echt tijd is om voor jezelf te kiezen? Plan dan hier een gratis Inspiratiesessie met mij.

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Coach voor Rust, Energie en Werkplezier ✨

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches