Maak schaamteloos ruimte voor je emoties! - STERK naar je WERK

Maak schaamteloos ruimte voor je emoties!

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Dat er zoveel emotie speelde bij mijn collega wist ik niet.’ 
Dit was één van de ervaringen uit de groep managers, die ik mocht begeleiden bij hun eerste intervisiebijeenkomst. Lees hier hoe je woorden kunt geven aan je emoties, waardoor je ruimte krijgt om te groeien.

Van ratio naar gevoel
De casus inbrenger is een manager met veel ervaring. K is dame met ruime management ervaring en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Haar vraagstelling was ‘Hoe raak ik het probleem kwijt dat speelt tussen twee nieuwe mensen in mijn team en mijn leidinggevende. Ik heb het gevoel dat ik het moet oplossen.

Er werden vragen gesteld om de casus te verduidelijken. K kon makkelijk antwoord geven op de vragen. Vooral antwoorden beredenerend, vanuit de ratio. Tot haar de vraag gesteld werd  ‘wat doet deze situatie met jou?
Ze werd even stil, herpakte zich snel en reageerde weer verklarend en uitleg gevend. Over de historie en de goede samenwerking met haar manager. Ze gebruikte rationele woorden, die niets zeiden over gevoel of emotie.

Ik vroeg K om even stil te zijn en in stilte haar eigen antwoord toe te laten op de oorspronkelijke vraag: Wat doet deze situatie met jou? Ze gebruikte de woorden: lastig, ingewikkeld, vervelend, moeilijk. Geen woorden die iets zeggen over gevoel. Allemaal zagen we haar worsteling en de hevigheid aan emoties die door haar heen gierden.

Ik vroeg K of ze woorden kon geven aan de gevoelens die er op dat moment bij haar waren. Iedereen bleef stil en gaf K de ruimte en veiligheid die ze nodig had.

Ruimte maken
En toen kwam het eruit!
Ik ben teleurgesteld in mijn manager, in mijn medewerkers en ook in mezelf. Dat maakt me boos en verdrietig.’

Yes! Dit was wat K nodig had. Ze had nu ruimte gemaakt om haar gevoel te uiten en woorden te geven aan haar emoties. In de veiligheid van de groep vertelde ze wat het effect op haar was, van deze ingewikkelde situatie.

Door deze ontlading had de groep een compleet beeld van wat er bij K speelde. En daarmee kon ieder haar van een waardevol advies voorzien. K ziet weer licht aan de horizon en zij kan weer verder. Wat een fantastische groep collega’s, waar zoveel warmte en veiligheid is!

De vier b’s
Net zoals bij K, hebben veel mensen moeite om hun gevoelens onder woorden te brengen. De bron hiervan ligt meestal in het gezin van herkomst, waar het ongebruikelijk was om te praten over je emoties. En als je nooit hebt geleerd om woorden te geven aan dat wat je voelt, dan kun je je emoties niet uiten. Dat kan er toe leiden dat je letterlijk vastloopt. Met alle gevolgen van dien, zoals geen grenzen aangeven, kort lontje, vermoeidheid.

De meest voorkomende basis emoties zijn de vier ‘b’ s:

  • Blij
  • Bang
  • Boos
  • Bedroefd

Elk van deze emoties kent vele gradaties en varianten.
Zoals irritatie en verontwaardiging horen bij boos.
Of opluchting en trots die horen bij blij.
En vul zelf aan.

Schaamteloos
Welke emoties je ervaart in welke situaties, zeggen iets over wie je bent. Ze helpen je ontdekken wat voor jou belangrijk is, zowel in privé situaties als in het werk. Elke dag is er wel een situatie waar je iets bij voelt. 
Zo oefen je om woorden te geven aan je emoties.

  1. Neem een schriftje en maak op elke bladzijde twee kolommen. Links de kolom feiten en rechts de kolom emotie.
  2. Beschrijf in de linker kolom heel kort in een paar regels de feitelijke situatie. Alleen wat er gebeurde, waar en met wie het was.
  3. In de rechter kolom geef je weer welke emoties er bij je waren in die situatie. Je mag alle woorden gebruiken die in je opkomen. Zonder gêne, schaamteloos of vreugdevol, leef je uit! Het is jouw schriftje, niemand die het ziet 🙂  
  4. Na een paar weken ga je zien welke situaties welke emoties bij je oproepen. En welke woorden daar bij horen. 

En jij?
Hoe is het voor jou om woorden te geven aan je emoties?
Ik waardeer het wanneer je dit wilt delen in de comments of een persoonlijk bericht via info@sterknaarjewerk.nl

Wil jij ook leren hoe je luistert naar je gevoel en je emoties uit? Maar heb je daar iets meer voor nodig dan alleen de ‘schaamteloze’ oefening die hier boven staat? Plan dan hier een gratis Inspiratiesessie met mij.
 
Warme groet,
Ilia Diepbrink

Coach voor Rust, Energie en Werkplezier ✨

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches