Help, een dilemma! - STERK naar je WERK

Help, een dilemma!

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Een tijdje geleden was ik aan de beurt, ik had een dilemma en kwam er niet uit: geef ik mijn opdracht terug of blijf ik zitten in een energievretende klus waar ik niet meer in mijn kracht sta?  
In dit artikel vertel ik je hoe ik uit het dilemma kwam. En hoe ik een besluit kon nemen, waar ik met heel mijn hart voor de volle 100% achter sta!

Confrontatie 
Wie herkent zich hier nou niet in: je zit met een dilemma en je durft het niet aan om een besluit te nemen. 
Een besluit vanuit je hart, zodat je oprecht weet dat je het goede hebt gedaan. Je bent aan het wikken en wegen. Alle voordelen en nadelen tegen elkaar houden. Maar je komt er niet uit. 

Gelukkig kreeg ik hulp! Ik geloof er in dat toeval niet bestaat. Ik begeleid regelmatig intervisiegroepen en laat die nu precies die week gepland staan. Voor deze keer vroeg ik een collega of zij de begeleidersrol op zich wilde nemen, en zo ik kon mijn casus inbrengen.

Confrontatie
Wat een goeie, vragen stelde de groep! En confronterend ook! Regelmatig dacht ik: ‘ja, die vraag stel ik zelf ook altijd aan mijn klanten :). Hoe kan het dat ik dat nu voor mijzelf niet kon bedenken…?’ 
En het antwoord is simpel: omdat ik te betrokken ben. Mijn brein koos er voor om de moeilijke vragen uit de weg te gaan. 

Vluchten
Het deel van mijn brein dat mij beschermde voor gevaar is het reptielenbrein. Deze diep ingebedde, primitieve laag van het brein regelt primaire functies, instinct, territorium bewaken. Hier zit het ‘overleven’. Dit deel van het brein regelt hoe we op gevaar reageren: fight, flight or freeze (vechten, vluchten of bevriezen).

Diep van binnen wist ik natuurlijk het antwoord op mijn dilemma al lang, maar blijkbaar durfde ik die confrontatie nog niet aan. De situatie voelde voor mij onveilig. ‘Wat gaat er gebeuren wanneer ik zeg wat er bij mij speelt?’ 
Mijn reptielenbrein maakte een instinctieve keuze voor vluchten: Niet bespreekbaar maken wat er bij mij speelt, wegduiken en maar blijven doorbuffelen. 

Nieuwe kansen
Het antwoord zat in mij en dankzij de vragen kreeg ik inzicht in mijn belemmering. Zodra dat inzicht er eenmaal was, had ik geen enkele twijfel meer om een besluit te nemen. Ik heb direct de daad bij het woord gevoegd en heb mijn opdracht teruggegeven. Het duurde nog een paar dagen voordat ik er helemaal los van kon komen, maar al snel voelde ik de vrijheid. 

De energie stroomde weer en er ontstond ruimte voor nieuwe kansen. En die kansen kwamen al heel snel. Binnen enkele dagen had ik al twee nieuwe aanbiedingen. Dus ik sloot de ene deur en er gingen nieuwe deuren voor mij open. En dat gaf me weer energie!

Ik ben heel blij dat ik de gelegenheid had om in een veilige groep mijn dilemma in te brengen en anderen om raad te vragen. Samen weet je zoveel meer!  

En jij?
Welke voorkeur heeft jouw reptielenbrein: vechten, vluchten of bevriezen? Ik waardeer het zeer wanneer je jouw ervaringen met mij wilt delen onderaan dit artikel. 

Lijkt het jou wat om ook met vakgenoten van en met elkaar te leren, maar heb je nog niet zo’n plek waar je je veilig voelt? Ik heb een groot professioneel netwerk binnen jouw vakgebied, voor wie ik regelmatig Mastermind Sessies organiseer.

Een plekje voor jouw last.
Een plek waarin je met vakgenoten ervaringen kunt uitwisselen.
Een plek om advies en feedback te vragen, voor een lastige situatie waar je zelf niet uitkomt. 
Een veilige plek met gelijkgestemden, waar je onder mijn begeleiding in je vak kunt groeien. 

Stuur mij een bericht voor meer informatie naar info@sterknaarjewerk.nl
Vermeld s.v.p. je naam, telefoonnummer, functie en sector waarin je werkt.
Ik neem contact met je op en maak graag tijd voor je om samen te verkennen of deze Mastermind Sessies voor jou interessant zijn.   

Wie weet tot snel!

Warme groet,
Ilia Diepbrink

Coach voor Rust, Energie en Werkplezier ✨

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches