Zo deal je met angst en onzekerheid - STERK naar je WERK

Zo deal je met angst en onzekerheid

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Over je gevoel praten, dat deden wij thuis niet. Ja, wel over kleine gedoetjes, maar echt wat je diep binnenin jezelf voelt, daar was geen ruimte voor. 
Tot ver in mijn volwassen leven heb ik dat volgehouden. Op school en in mijn werk nooit zeggen dat ik iets niet kan of weet. Altijd de spannende momenten weglachen, sterk zijn en gewoon een tandje bijzetten. 
Lees in dit bericht over de impact van je kind-ervaringen en de besluiten die je als kind neemt. 
 
Onderstroom
Voordat je denkt dat ik uit een gevoelloos gezin kom, kan ik gelukkig zeggen dat ik de meest liefdevolle, warme en veilige jeugd had die een kind zich kan wensen. 
En toch was er iets in ons gezin, waardoor ik pas op late leeftijd heb geleerd dat het oké is om je angsten en onzekerheid  te benoemen. 

Mijn ouders waren vier jaar oud, toen de oorlog uitbrak. Recht onder mijn vaders ogen, is zijn vader weggehaald door de Duitsers en in een concentratiekamp beland. Gelukkig kwam hij terug na de oorlog en heb ik mijn opa nog tot mijn 30e mogen meemaken.

In mijn vaders gezin van herkomst, is nooit  één woord gesproken over de ervaringen van mijn opa. Ook bij zijn grootouders thuis niet. Het was altijd pais en vree. Maar natuurlijk sudderde er van alles in de onderstroom. Zelfs ik herinner me het onbestemde gevoel, als we bij mijn oma en opa waren en er iets op TV was over de oorlog. Of over Duitsers. Maar er werd niet gesproken. 

Net als bij zovelen van die generatie, is het voor mijn vader altijd moeilijk geweest om over zijn gevoel te praten. Zelfs, of misschien wel juist, in verdrietige en bange tijden.
Zoals ook acht jaar geleden, toen mijn vader heel plotseling ziek werd en snel overleed. Kort voor zijn overlijden probeerde ik te praten, troosten. En wat zei hij tegen mijn zus en mij: ‘Ach meiden, het zal voor jullie even klote zijn, maar je moet sterk zijn hoor. Jullie leven gaat gewoon door.’ 

Van generatie op generatie
En geloof me, mijn vader was echt geen harteloze man. Integendeel, het was mijn maatje en ik mis hem nog elke dag. Ik voelde zijn angst onder die dikke huid, maar hij kon er gewoon niet over praten. Simpelweg omdat hij nooit had geleerd hoe dat moest. In zijn jonge leven had hij immers ervaren, dat het beter was om je mond te houden als er moeilijke of spannende situaties waren. Dat zorgde voor rust, veiligheid, warmte. 

Mijn zus en ik hebben dit ook meegekregen. En zo kwam het, dat ook ik dit ‘generatie-patroon’ overnam. Als kind voelde ik zoveel, maar durfde dat niet altijd te uiten. Deed me altijd sterker voor dan ik me echt voelde. 

Iedereen heeft een levensverhaal
Mijn verhaal is dat van iedereen. Elk kind is altijd bezig met het vervullen van zijn basisbehoeften. Eten, veiligheid, warmte, liefde. Al heel jong nemen kinderen onbewuste besluiten om in die basisbehoeften te voorzien. Gebaseerd op hun ervaringen en interpretaties.

Al die besluiten samen vormen je levensverhaal. Als het ware je eigen script, door jezelf geschreven. En dat levensverhaal maakt dat je in jouw volwassen leven nu, doet wat je doet.

Zie je gedrag bij jezelf, wat je ook bij je ouders of grootouders terugziet?
Krijg je steeds weer resultaten die je helemaal niet wilt? 
Beland je vaak in situaties, die je eigenlijk anders zou willen aanpakken, maar wat je gewoon niet lukt.

Grote kans dat jouw script, jouw levensverhaal, de basis is van jouw patroon en de ongewenste resultaten. 

Het kan anders
Tot in mijn volwassen leven, hield ik onbewust vast aan mijn script. Gelukkig mocht ik leren dat je je levensscript kunt aanpassen. En zo komt het dat ik nu in alle vrijheid, deel ik wat er bij mij is. 
Wat ik voel, wat ik ervaar. Waar ik bang voor ben. Iets niet weet of niet kan. 
Dit is wie ik ben: sterk op mijn eigen manier! 
En dat geeft mij al heel wat jaartjes zoveel vrijheid, ruimte en rust. 

En jij?
Met dit artikel nodig ik je uit te onderzoeken hoe jouw levensscript er uit ziet.
Zorgt het voor angst en onzekerheid?
Is dat script nog wel zo behulpzaam in je leven nu?
Of kun jij wel een mindshift gebruiken om jouw script aan te passen? 

Dan is het Mindshift Stappenplan interessant voor jou. 
Speciaal ontwikkeld om je te helpen bij het zichtbaar maken en herschrijven van jouw levensscript. 

Bestel hier het Mindshift Stappenplan

Liever eerst een persoonlijk gesprek? Dat kan altijd. Plan hier je gratis InspiratieSessie. Ik maak graag tijd voor je vrij om te verkennen waar jij op vastloopt en wat voor jou de beste oplossing is.

Warme groet,

Ilia Diepbrink

Mental Coach voor Projectprofessionals

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches