Nooit meer angst dat je door de mand valt - STERK naar je WERK

Nooit meer angst dat je door de mand valt

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Elke Projectprofessional die ik spreek, werkt zich een slag in de rondte.
Je wilt immers zoveel mogelijk voldoen aan de verwachtingen, die je denkt dat een ander van je heeft. 

Maar hoe lang hou je dat zo nog vol?

In dit bericht leg ik uit hoe je het volhoudt, zonder schuldgevoel en zonder anderen teleur te stellen. 

Kan ik het wel?
Zoals die keer dat ik zelf weer eens in de valkuil stapte:
aan de verwachting willen voldoen, waarvan ik denk dat anderen die van mij hebben.

Ik werk al lang als projectleider en verheugde me op een opdracht, waarin ik voor het eerst de rol van Scrummaster ging vervullen, een soort teamcoach voor het projectteam. Mijn opleiding voor deze rol was al even geleden, maar ik durfde het aan. Tot ik in de gaten kreeg dat ik moest werken met een onervaren team! 

Ai, de stemmetjes in mijn hoofd sloegen op hol. Over de verwachtingen die de opdrachtgever van mij had. Mijn spanning liep op en de onzekerheid sloeg toe.

‘Kan ik het wel?
De opdrachtgever verwacht natuurlijk dat ik de expert ben.
Dus moet ik het team in comfort brengen en zorgen dat we het projectresultaat halen.
Maar hoe krijg ik dit in hemelsnaam voor elkaar?’ 

Door de mand vallen
Het duurde twee dagen voordat ik aan het team en de opdrachtgever durfde toe te geven dat ik onzeker was. En hoe ik mijn onzekerheid probeerde te verbergen, door driftig in het theorieboek te bladeren, op zoek naar antwoorden  🙂 

Waarom benoemde ik niet eerder dit gevoel? Ik ken het immers zo goed, mijn angst om door de mand te vallen.
Het antwoord is simpel: dan moest ik met de billen bloot en dat is doodeng.
Maar goh, wat luchtte het op om mijn angst te delen! 

3 Lessons Learned 
Mijn openheid werd gewaardeerd. Het bleek dat de opdrachtgever juist mij had ingehuurd, vanwege mijn coachvaardigheden en resultaatgerichtheid! Het projectteam zag mijn goede intenties en begreep me beter. Zo konden we elkaar helpen, samen groeien en bereikten we een succesvol projectresultaat!

Drie lessen uit deze ervaring deel ik met je:

  1. Check bij het aannemen van je opdracht, waarom juist jij gekozen bent voor dit project.
  2. Toets je aannames. Zo voorkom je dat je je kapot werkt, om aan verwachtingen te voldoen die er niet zijn.
  3. Wees open over wat er bij je is. Deel je zorg, je frustratie, je angst, je onzekerheid. En elke andere emotie. Alleen zo kun je vanuit verbinding samen verder. 

En jij?
Ik ben nieuwsgierig of jij iets bij jezelf herkent in mijn verhaal.
Wanneer haal jij van alles in je hoofd over verwachtingen?
En hoe ga jij om met het delen van je angsten?

Ik waardeer het als je dit met me deelt.

P.S.
Het maakt niet uit waar je werkt. Ook al krijg je een nieuwe opdracht, werk je met een nieuw team of krijg je een nieuwe manager. Je neemt jezelf overal mee naar toe. Dus wanneer jij altijd maar aan de verwachtingen van anderen wil blijven voldoen, doe je dat overal.

Ben jij hier nu wel klaar mee en lukt het je niet om hier, zonder deskundige begeleiding, vanaf te komen?

Plan dan hier je gratis InspiratieSessie. Ik maak graag tijd voor je vrij om te verkennen waar jouw uitdagingen liggen en hoe jij die kunt overwinnen.

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Mental Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches