Ben jij het paardje die altijd de kar trekt? - STERK naar je WERK

Ben jij het paardje die altijd de kar trekt?

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

In een lezing tijdens mijn beginperiode als projectleider, werd mij duidelijk welke ‘fouten’ ik eerder in projecten had gemaakt. Ik deel hier graag mijn inzicht over verantwoordelijkheden, zodat jij kunt voorkomen  dat je dezelfde fouten maakt als ik in mijn onervarenheid. 

‘Wie is volgens jou de belangrijkste figuur bij de rijtoer van de gouden koets op Prinsjesdag?’

Dat was de vraag aan een zaal vol Projectprofessionals. We keken de spreker aan met een blik van: waar gaat dit over? De spreker gebruikte deze metafoor, om ons inzicht te geven over de spelers in een project met hun rollen, taken en verantwoordelijkheden. 

de koning – opdrachtgever 
de koetsier – projectmanager 
het paardenspan – het projectteam 
de koningin, ministerie, het volk, etc – de stakeholders

Het werd een levendige discussie. Al snel zagen we dat we dat iedereen even belangrijk is in een project. Elk met zijn/haar eigen rol, taak en verantwoordelijkheid. Zonder opdrachtgever geen project, zonder projectteam geen eindproduct en zonder projectmanager geen sturing op het project.

‘En wat doe jij als projectleider, wanneer er iemand uitvalt van het projectteam? vroeg de spreker vervolgens. 

Net als de meeste in het gezelschap, zei ik volmondig dat ik de taak van die projectmedewerker erbij pak. Ik wil de opdrachtgever niet teleurstellen. De extra klus kan ik niet bij de andere teamleden leggen, want die hebben het al zo druk. Even een tandje bijschakelen, dan maar wat werk mee naar huis. 

‘En wat doe je wanneer er nog iemand uitvalt?’.
We weten allemaal dat dit in onze dagelijkse praktijk ook voorkomt. Maar ja, ik voelde ook van alles ruisen in mijn lijf. Natuurlijk snap ik dat ik als projectleider niet ieders werk erbij kan pakken. Maar ja, hoe los ik het dan op?
Mmmmm, een confronterend moment. 

De metafoor werd nog even aangescherpt door de twee uitgevallen teamleden te beschouwen als de paardjes die de koets trekken. ‘Ga jij als koetsier in het paardenspan meelopen?
Oké, het werd ons duidelijk 🙂 Met die actie verstoor je het groepsproces van het projectteam. Elk teamlid heeft zijn/haar rol, expertise en taak. Dat is niet de expertise van de projectmanager, niet de rol en zeker niet jouw taak.

Hoe het anders kan

Veel projectmanagers zien de opdrachtgever als een soort leidinggevende, degene die bepaalt en die vertelt hoe je je werk moet doen. De relatie voelt niet als gelijkwaardig en dat kan je onzeker maken. De metafoor hierboven laat zien dat het echt anders ligt. 

Ga open en eerlijk met je opdrachtgever in gesprek. Op basis van gelijkwaardigheid en ieders professionaliteit. Vertel open en eerlijk dat er een capaciteitsissue is. Bespreek de impact op het projectresultaat en ga samen op zoek naar een oplossing. Hou voor ogen dat jullie elkaar nodig hebben. Het projectresultaat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van opdrachtgever en de projectorganisatie. 

En jij?

Herken jij iets in dit verhaal en voel jij je ook wel eens onzeker, wanneer je een risico of issue met je opdrachtgever moet bespreken?

Download dan hier de GRATIS QuickScan en ontdek hoe ook jij zelfverzekerd en ontspannen in projecten kunt werken. 

Mijn artikelen schrijf ik om projectprofessionals te inspireren hoe je ontspannen en vol zelfvertrouwen in projecten werkt. Wil je meer van dit soort praktische tips en inspirerende praktijkverhalen ontvangen? 
Meld je dan hier aan voor Ilia’s Mail. 

Warme groet,

Ilia Diepbrink
Mental Coach

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches