In 4 stappen je patroon doorbreken - STERK naar je WERK

In 4 stappen je patroon doorbreken

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

Verantwoordelijkheid laten waar die hoort.
Zodat je tijd over hebt voor jezelf.
En nooit meer te weinig uren in een dag ervaart.

Is dit iets wat voor jou heel vanzelfsprekend is?
Dan weet jij hoe je goed voor jezelf zorgt en ben je waarschijnlijk ontspannen in je werk. 

Of is het iets waar je heel erg naar verlangt, maar lukt het je niet het voor elkaar te boksen?
Lees dan dit artikel, waarin ik je op weg help jouw verlangen te realiseren.   

Hoe het zover kwam
Wat is het toch waardoor voor jou goed nooit goed genoeg is?
Wat maakt dat je nooit nee zegt tegen wat extra werk?
Hoe komt het dat je zo hardnekkig vasthoudt aan dit patroon, ook al ga je er bijna aan onderdoor?

De stressbron van dit gedrag begint al in de kindertijd. Al vanaf de kleuterschool wordt verwacht dat een kind aan bepaalde normen voldoet en wordt het afgekeurd als je afwijkt van die norm: ‘je doet het niet goed’. Daar wordt het eerste zaadje geplant voor faalangst, een symptoom van perfectionisme.  In de verdere levensloop van het kind wordt dit perfectionisme doorontwikkeld: ‘Als ik nu maar nog meer mijn best doe om geen fouten te maken en het de ander naar de zin maak, dan wordt ik tenminste gewaardeerd.’

Ook onze huidige prestatiegerichte samenleving stelt steeds hogere eisen en dat is met name goed zichtbaar is op sociale media. Laten zien dat je succesvol bent, je zaakjes goed voor elkaar hebt, dat je leuke dingen met je gezin doet en een actief sociaal leven leidt. Pfff, dat is nogal wat!

En wat nu als je daar niet aan voldoet?
Dan wordt het gemis van erkenning weer aangewakkerd. Je voldoet niet aan de norm en het voelt alsof je er niet bij hoort. Dus gaat je brein weer over op de overlevingsstrategie: doe je dingen waarvan je denkt dat ze van je verwacht worden. Zeg je geen nee, waardoor je over je eigen grenzen heen gaat. En zo ontstaat jouw patroon, waarmee jij verwacht  erkenning en waardering te krijgen. 

Ho, stop, nu is het genoeg!
Totdat het moment komt waarop je lichaam zegt: ik doe niet meer mee.
Vermoeidheidsklachten dienen zich aan, je slaapt steeds slechter.
Je hebt steeds vaker een kort lontje en weinig energie.

Een van mijn klanten zei letterlijk: ‘Ik ben volkomen uitgeblust. Het voelt alsof ik moet resetten’
Maar geloof me, je wilt dit punt echt niet bereiken! Je kunt dat voorkomen door tijdig in actie te komen. Maar ja, hoe doe je dat?

De 4 fases van veranderen
En precies daar zit ‘m de crux. De ‘hoe-doe je dat-vraag’. 
Veranderen gaat in 4 fases: van Weten –>  naar Willen –> naar Kunnen –> naar Doen

 1. Weten
  De eerste stap is weten en erkennen dat er iets moet gebeuren.
 2. Willen
  Zodra je voelt en weet dat er iets moet veranderen, dán ontstaat de wil om je destructieve patroon te doorbreken.
 3. Kunnen
  … kom ik op terug
 4. Doen
  Met fase 1 en 2 is het urgentiebesef ontstaan om te veranderen. En dan ga je huppekee, aan de slag! Je gaat op mindfulness, volgt een webinar over assertiviteit, een cursus time-management. En dat zijn prima acties, je wilt immers echt die verandering en staat in de ‘doe-stand’.
  Maar is dat genoeg? Ervaar je jouw transformatie al? Ben je nu waar je wilt zijn, waar je al zo lang naar verlangt?

En dat brengt me bij fase 3, het ‘kunnen’.
Kun je je eigen veranderproces begeleiden? Heb je zo’n groot reflectievermogen? Beschik je over de juiste vaardigheden? 

Ik kan je vertellen dat ik, ondanks mijn ruime ervaring en expertise, echt iemand anders nodig heb, wanneer ik ergens op vastloop. Iemand die me een spiegel voorhoudt, mijn valkuil en patroon laat zien. En die me de weg wijst hoe ik zelf weer op een gezonde manier verder kan.

Daarom zit ik in twee intervisiegroepen, voor mijn werk als Coach en als Projectprofessional.
Het is zo fijn om een luisterend oor te hebben van vakgenoten die betrokken zijn met afstand.
Gelijkgestemde professionals, die allemaal de hindernissen kennen, die je in onze dagelijkse praktijk tegenkomt.
We leren van elkaar om op een andere manier naar werk gerelateerde problemen te kijken.
We komen tot nieuwe inzichten die leiden tot nieuwe oplossingen. 
We leren onze patronen herkennen en geven elkaar advies hoe ze te doorbreken. 

Ik kijk er altijd naar uit om weer samen te komen!

Blijf je doe-het-zelven?
Hoe is dat bij jou?
Ben jij al waar je wilt zijn na je mindfulness en webinars? Hartstikke goed! Dan kun jij zelfverzekerd en ontspannen op eigen houtje verder.

Of ben je nog steeds in je eentje aan het aanklooien? En blijf je rondjes draaien in je vicieuze cirkel?
Stop dan met doe-het-zelven en gun jezelf een coach die voor versnelling kan zorgen!
Want geloof me, ik weet dat het ook voor jou mogelijk is, om vol zelfvertrouwen en ontspannen te werken en leven. Zoals Implementatiecoördinator Erin zegt: ‘Na de coachingsperiode was ik veel beter in staat mijn belemmeringen op te heffen, te vertrouwen op mijn collega’s en verantwoordelijkheid te delen.’

Mijn persoonlijke ervaring met intervisiegroepen, inspireerde me om te gaan werken met Mastermind Groepen
Een lerend netwerk van gelijkgestemde vakgenoten, die elkaar verder willen helpen. 
De eerstvolgende groep start 28 mei as. en is speciaal voor Projectmanagers die werken in de Zorg. 

En jij?
Heb ik je geïnspireerd met dit artikel en wil je meer weten over persoonlijke begeleiding? Stuur me dan een berichtje via info@sterknaarjewerk.nl en ik maak graag tijd voor je vrij. 

Warme groet,
Ilia Diepbrink

Mental Coach 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches