'Help, uit onze comfortzone!' - STERK naar je WERK

‘Help, uit onze comfortzone!’

Deel dit artikel

Deel op email
Deel op linkedin
Deel op facebook

In het pre-corona-tijdperk voerde ik coachsessies altijd live, maar het afgelopen anderhalf jaar gaat bijna alles via video. Wat maakt dat ik soms out of the box moet denken en doen. En ik kan je vertellen dat dat niet mijn sterkste kant is :). Maar als ik zo terugkijk, dan ben ik super trots op hoe we dit jaar samen die uitdaging hebben overwonnen. Zoals blijkt uit dit stukje van het coachtraject met een Product Owner. 

Onder de ijsberg
Deze Product Owner loopt altijd voor de troepen uit. Hij voelt zich verantwoordelijk om alles voor iedereen op te lossen.  Daarmee haalt hij zich veel onrust en druk op de hals. Maar ook zijn collega’s hebben er last van. Voor hen voelt het alsof er geen ruimte is eigen initiatief te nemen. 

Ik wilde de man een krachtige oefening laten doen, waarbij je aan de slag gaat met eigenaarschap en bewustwording van je eigen invloed op situaties. 
Deze oefening maakt zichtbaar wat zich écht bij de persoon afspeelt.
Wat onder de ijsberg is, komt met deze oefening naar boven.
En de oefening laat je fysiek voelen waar ‘m de schoen wringt en welke nieuwe kansen en oplossingen er zijn.
De oefening geeft krachtige inzichten, waarmee je niet anders kunt dan letterlijk in beweging komen.
En dat alles leidt uiteindelijk tot het doorbreken van ingesleten patronen en gedragsverandering. 

Maar ja, dat is een oefening met vloerankers. Een methode waarbij je letterlijk met je voeten op bordjes met tekst gaat staan, de vloerankers. 
In live coachsessies gebruik ik altijd geplastificeerde bordjes met tekst die in een bepaalde volgorde op de grond liggen. Maar ja, met een videosessie ging dat nu natuurlijk niet. En toch voelde ik dat deze oefening echt behulpzaam zou zijn voor de man. Huppakee, uit mijn comfortzone en improviseren maar…

Weg van het denken
Ik vroeg de man een stapel A4-tjes te pakken en op elk blad de tekst op te schrijven die ik voorlas. Vervolgens geleidde ik hem om de blaadjes op de juiste volgorde te leggen. Na wat worstelen met de juiste stand van de webcam konden we aan de slag. En zo kon ik hem door de oefening geleiden. Op dezelfde manier als ik dat altijd doe en ook nu was het effect was weer sensationeel!

Bij elk nieuw bordje, elke positie, voelde de man wat het effect van zijn gedrag is, op hem én anderen.
En hij voelde hoe het kan zijn wanneer hij een lastige situatie zou accepteren.
Wat er voor hem mogelijk wordt, wanneer hij niet direct gaat rennen om de boel te fiksen.
Hoe het kan zijn wanneer je de controle loslaat.
Het hier en nu kunt accepteren.
Anderen de kans geeft om te shinen.
Erop vertrouwen dat je collega’s ook de beste intenties hebben en capabel zijn voor hun werk. 

Ik zag hem ontspannen. Zijn schouders zakten, zijn gelaatstrekken werden zachter. ‘Ik voel warmte. Het is lang geleden dat ik zo intens gevoeld heb’, zei hij. ‘Ik voel nu dat ik niet alles hoef op te lossen. En dat geeft ruimte en rust.’

Dankzij deze oefening kon de man letterlijk stap voor stap weg van het denken en dichtbij zichzelf onderzoeken wat hij echt voelt bij bepaald gedrag. Zodat hij zich nu bewust is hoe hij effectief met een bepaalde situatie om kan gaan. Hij kon nu het vastgeroeste patroon doorbreken wat hem ooit heeft gediend, maar waar hij nu in zijn volwassen leven alleen maar last van heeft. 

En zo kwamen we alle twee uit onze comfortzone. Ik, omdat ik iets op een andere manier moest doen dan ik gewend ben. En de man omdat hij, dankzij de oefening, weer zijn gevoel weer durfde toe te laten en er naar te luisteren. Waardoor hij afscheid kon nemen van ingesleten gedrag, wat niet meer dienend is. 

En jij?
Hoe zou zo’n verhelderende sessie voor jou zijn?
Waarin ik je met een liefdevol zetje uit je comfortzone haal, zodat je jouw uitdagingen deze keer wél overwint.

Klinkt best goed, hè.
Speciaal voor mensen zoals jij, heb ik de Break Free Sessie ontwikkeld.
Geen langdurig coachtraject, maar een ochtend intensieve 1-op-1 coaching van mij, waarin

  • je ontdekt waar jouw groeikansen liggen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak
  • je uitgebreid stilstaat bij je gevoel en je gedrag waarom je doet wat je doet
  • je inziet welk ingesleten patroon jou niet meer dient
  • én je krijgt handvatten hoe je dit patroon doorbreekt!

Dat alles leidt er toe dat je groeit naar zelfverzekerd leiderschap, waardoor je weer effectief en ontspannen je werk kunt doen! 

Boek hier je Break Free Sessie

Ik zie er naar uit je te ontmoeten! 
Warme groet,

Ilia Diepbrink
Coach voor Projectprofessionals

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

STERK naar je WERK draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches